Kender du dit WHY?

For mig er det at kende mit WHY en kontinuerlig rejse – et skridt på vejen.

Et skridt, som gør vejen bredere at gå på. Giver mig mere plads og rummelighed til at være mig. Gør mig stærkere og mere robust i forhold til den selvstændiges rutschetur med op og ned-ture. Jeg kender det så godt. Den ene dag har jeg armene højt løftet over hovedet og næste uge – eller bare næste dag, så føler jeg at det hele går den forkerte vej og det indre lydspor fortæller mig at jeg nok bare ikke er dygtig nok.

Genkender du det?

Jeg har i mit arbejde mødt mange, som også har det på den måde. Om man er leder, projektleder eller selvstændig kender man den følelse. Læse nedenfor om min rejse med WHY.

At arbejde med sit WHY er at komme et lag dybere med indsigt og bevidsthed

At arbejde med sit WHY er at komme et lag dybere. At lære sig selv at kende på et dybere og mere bevidst plan. At kende det som får dig i flow og som gør dig glad helt ind i sjælen. Det tillader dig at være dig, præcis som kun du kan være, og det gør dig robust og tydelig; minimerer tvivl, magtesløshed og usikkerhed.

Jeg har prøvet meget i mit liv. Vejen har været snørklet, præget af usikkerhed, tvivl og jagten på at gøre alt bedst muligt – nej… faktisk perfekt. Og når det ikke lykkedes mig at gøre det perfekt, var jeg enormt hård ved mig selv. Det var ikke fremmende for min selvtillid eller selvværd for den sags skyld.

Efter at jeg måtte erkende, at jeg havde tvivlet for meget og mistet kontakten til mine grundlæggende værdier, måtte jeg runde en stresssygemelding, før jeg kunne begynde min rejse tilbage til mig. Tilbage til mit WHY. Jeg brænder for at hjælpe andre til at være den bedste version af sig selv. At hjælpe andre med at se sig selv i det lys, som andre ser dem. At hjælpe dem med at gøre deres arbejde godt. Og det har været bærende for hele mit arbejdsliv, så jeg har fået mulighed for at supportere og stå ved siden af et utal af ledere. Problemet var bare, at jeg ikke fuldt ud turde vise, hvem jeg var. – Fejl og mangler. Tvivl og sårbarhed. Værdier og robusthed. Og det bliver jeg og andre dårlig eller syg af.

Vi må have styrken til at vise, hvem vi er med fejl og mangler, tvivl og sårbarhed

Vi er født til at være os selv, men rejsen væk fra os selv starter som spæd og igennem de første par årtier. Og på et tidspunkt får vi brug for at vende tilbage til os selv. Enten fordi vi bliver konfronteret med livet i form af en stress-sygemelding eller måske en livstruende sygdom. Begge dele har været katalysatorer for at evaluere og gøre noget nyt med mit liv. Begge dele har fået mig til at stille spørgsmålet – WHY? Hvorfor er jeg ikke den fulde version af mig selv på arbejdet. Hvorfor tvivler jeg, når jeg på gode dage ved, at jeg har erfaringen og kompetencen. Hvorfor siger jeg ikke min ærlige mening?

Ja, hvorfor… forestillingen om at tabe ansigt, stå uden for fællesskabet, tab af prestige, tryghed og anerkendelse, usikkerhed og angsten for, at de opdager, at jeg har ”snydt” mig hele veje til mine resultater. Årsagerne kan være mange og ubevidste.

Stået ansigt til ansigt med angsten og usikkerheden

Jeg har brugt mange timer på at lande hjemme i mig selv. At vide, hvem jeg egentlig er, og hvilket menneske gør det mig tilfreds og glad at være. Jeg har stået ansigt til ansigt med angsten og usikkerheden for derigennem at lære mig bedre at kende. Det har været et møjsommeligt arbejde, fordi jeg ikke har været fokuseret og klar over, at det var den rejse, jeg skulle igennem. Et skridt ad gangen, hver dag, hver uge. Det er det hele værd. Og det vigtigste jeg har lært er, at det behøver ikke være så svært, hårdt eller umuligt.

Det behøver ikke være så svært, hårdt eller umuligt

Hvad har det givet mig? En bevidsthed om mit formål (purpose) og indsigt i, hvad jeg kan og vil. Det har givet mig ro, langt mindre tvivl, tillid til jeg kan og en robusthed til at rumme begivenheder, mennesker, konflikter på en ny måde. En øget bevidsthed om mine mønstre. At jeg er mere end mine følelser, reaktioner og mønstre. En mere autentisk måde at være på og med den nødvendige integritet. Og tro mig, det er et godt sted at være. Et godt udgangspunkt for næste skridt på vejen.

Kan du genkende dig selv? Helt eller delvist? Hvad har dit liv lært dig om dig?